top of page

YIN YOGA

maandagavond  -  margarita

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. 

Bij Yin yoga gaat het erom dat je zoveel mogelijk spieren loslaat en daarbij heeft de les een relatief rustige karakter.

De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. 

Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie.

Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

 

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat.  In het  boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit:

‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn.

De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen.

 

Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn lucht en licht yang en aarde en donker yin.

Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. 

 

yin yoga
bottom of page